Hastalıklar
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret267626
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.439832.5698
Euro34.502534.6407
Böbrek Taşı Oluşumunu Azaltan Öneriler

Toplumda çok sık görülen böbrek taşlarının yaşam kalitesini önemli oranda etkileyen hastalıkların başında yer almaktadır. Taş oluşumunu azaltan öneriler aşağıdaki gibidir.

 

Böbrek Taşı Tedavi Edilmeli

 

Erkeklerin yüzde 12’sinde kadınların ise yüzde 6’sın da görülen böbrek taşlarının şiddetli ağrılara sebep olarak pek çok kişinin hayatını kabusa çevirdiğini belirten Doç. Dr. Ayhan Karaköse, “ Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, az su içilmesi, cinsiyet, iklim ve coğrafi şartlar, mesleki risk faktörleri, aşırı tuzlu beslenme, ailesinde taş hastalığı olanlar,  yüksek protein ağırlıklı beslenme ve obezite, en önemli böbrek taşı oluşum nedenleri arasındadır. Böbrek taşları tedavi edilmediği takdirde böbrek fonksiyonlarında kalıcı hasarlara kadar varabilen ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.”

 

Bunlara Dikkat

 

Böbrek taşı oluşum risklerinin ortadan kaldırılması böbrek taşını önlemede önemli basamak olduğunu belirten Doç. Dr. Ayhan Karaköse bazı önerilerde bulundu: “

 

Bol su için: Günlük olarak alınması gereken sıvı miktarı iklime ve kişiye göre farklılık göstermektedir. Böbreklerden atılan su miktarı arttığında taş oluşuma neden olan kristallerin böbrekte çökerek taş oluşumunu azaltmakta, kristallerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. İçilen su miktarı idrar çıkışına göre düzenlenmelidir. Böbrek taşı oluşum riski yüksek hastalar günde ortalama 2 litre idrar çıkartacak şekilde su içmelidirler. Ayrıca su içilmesi tek seferde değil günün her saatine yayılmalıdır. Ortalama uyanık olunan dönemde bir saat ara ile bir bardak su içilmesi kolay ve uygulanabilir bir yöntemdir.”

 

Tuzu hayatınızdan çıkarın. Sağlıklı bir kişinin günlük tuz ihtiyacı ortalama 5 gramdır. Fazla tuz tüketimi böbrekten kalsiyum ve oksalat atılımını arttırarak böbrek taşı oluşumunu hızlandırmaktadır. Günlük tuz gereksinimi besinler ya da suyla yeterli düzeyde alınmaktadır. Ekstra tuz tüketimi böbrek taşı oluşum riskini arttırmaktadır. Bu nedenle yiyeceklere ekstra tuz ilave edilmemelidir.

 

Kilo kontrolüne dikkat edin. Obezite böbrek taşı oluşum riskini arttıran en önemli faktörlerdendir. Kilo problemi olan kişilerdeözel diyet programları ile ideal kiloya ulaşıldığında taş oluşum riski önemli oranda azalmaktadır.  Bu nedenle sağlıksız beslenmeden uzak durulması ve kilo vermek amaçlı protein ağırlıklı diyetlerden uzak durulması son derece önemlidir.

 

Protein içerikli besinlere dikkat. Hayvansal protein içerikli besinler yerine tarımsal protein tercihi daha doğru olacaktır. Kırmızı et, tavuk gibi hayvansal besinler sitrat miktarını azaltarak böbrek taşı oluşum riskini arttırmaktadır.  Bu nedenle aşırı hayvansal protein tüketiminden uzak durulmalı hayvansal ve bitkisel protein tüketimi dengelenmelidir.

 

Dengeli beslenme. Diyetteki lifli gıdaların arttırılması böbrek taşı oluşum riskini azaltmaktadır. Lifli gıdalar besinlerin bağırsaklardan geçiş süresini kısaltarak oksalat emilimini azaltmaktadır. Tek tip beslenme yerine dengeli beslenme son derece önemlidir. Akdeniz tipi beslenme böbrek taşı oluşum riskini azaltmaktadır. Yüksek oranda karbonhidrat alımı böbrekten kalsiyum atılımını arttırarak böbrek taşı oluşum riskini arttırmaktadır. Ayrıca sitrat içeriği fazla olan besinlerin tüketilmesi taş oluşumu azaltır.  Sitrat içeriği yüksek olan taze sıkılmış portakal suyu ve evde yapılan limonata böbrek taşı oluşumunu engellemede önemli içeceklerdir.  Özetle günde 2 litre idrar çıkartacak şekilde su içilmesi, aşırı tuz tüketimin kısıtlanması, aşırı protein içeriği yüksek hayvansal gıdaların kısıtlanması, sitrat içeriği yüksek besinlerin tüketilmesinin arttırılması, düzenli olarak spor yapılması, düzenli doktor kontrolü böbrek taşı oluşum riskini azaltmaktadır. Böbrekte taş oluşumuna neden olan en önemli maddelerden biri de oksalattır. Oksalat ıspanak, bamya, pancar, pazı, taze fasulye, domates, patates, mısır, maydanoz, dereotu, roka, kırmızı erik, çilek, böğürtlen, incir, ahududu, badem, ceviz, yer fıstığı, fındık, susam, hardal, soya, kakao, çikolata, çay ve kahvede bulunmaktadır. Oksalat içeriği yüksek besinlerden uzak durulması taş oluşum riskini önemli oranda azaltmaktadır. Fazla alkol tüketimi böbrekten kalsiyum atılımını ve kanda ürik asit miktarını arttırarak böbrekte taş oluşumunu arttırır. Ayrıca sitrat içeriği fazla olan besinlerin tüketilmesi taş oluşumu azaltır.  Sitrat içeriği yüksek olan taze sıkılmış portakal suyu ve evde yapılan limonata böbrek taşı oluşumunu engellemede önemli içeceklerdir.  Özetlegünde 2 litre idrar çıkartacak şekilde su içilmesi, aşırı tuz tüketimin kısıtlanması, aşırı protein içeriği yüksek hayvansal gıdaların kısıtlanması, sitrat içeriği yüksek besinlerin tüketilmesinin arttırılması, düzenli olarak spor yapılması, düzenli doktor kontrolü böbrek taşı oluşum riskini azaltmaktadır.
  
1375 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Saat