Hastalıklar
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam41
Toplam Ziyaret266794
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
ÜROLOJİDE ROBOTİK CERRAHİ DÖNEMİ

Robotik cerrahi sistemlerinin geliştirilmesi ilk olarak 1970 lerde NASA tarafında uzayda hastalanabilecek bir astronotu uzaktan kumanda ile tedavi edebileceği düşüncesi ile başlamış ve 2000 yılında da cerrahi tedavide kullanım amacı ile FDA onayı almıştır.  Robotik cerrahi sisteminde, cerrahın kullanımı için ergonomik olarak dizayn edilmiş cerrah konsolu, robotik kolları taşıyan bir ünite, 3 boyutlu görüntü veren bir optik görüntüleme sistemi, 540 dereceye kadar hareket kabiliyeti sağlayan cerrahi enstrümanlar mevcuttur.  Bu enstrümanlar insan elininin bilek hareketlerini taklit edebilmekte ve insan elinden çok daha ufak boyutlarda olduğundan insan elinin uzanamayacağı yerlere rahatlıklar ulaşabilmektedir. 

Robotik cerrahi sisteminde bulunan cerrahi konsolda, operasyonu yapan cerrah rahat bir şekilde oturabilmekte, ameliyat alanının en ince detayına kadar 3 boyutlu görüntüsünü görmekte ve robotik enstrümanları kumanda edebilmektedir. Robotik cerrahi sisteminde  açık ve laparoskopik ameliyatların aksine cerrah oturarak ameliyat  yapmakta ve yorulmadan çok uzun süren ameliyatları bile rahatlıkla yapabilmektedir. 

Şu anda halen kullanılan ve tek robotik cerrahi sistem olan ‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemi 53 ülkede 3 binden fazla hastanede kullanılmaktadır.  ‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemi ile yapılan ameliyat sayısı her geçen gün katlanarak artmaktadır.  ‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemi Türkiye’ye 2004 yılında girmiştir.   

‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemi cerrah tarafından yönetilen bir bilgisayar ve özel yazılım temelli cerrahi bir cihazdır. Cerrahın ameliyat esnasında 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü büyütülmüş görüntü altında çok açılı hareket kabiliyetine sahip  robotik kollarda en ufak bir titreme olmaksızın ameliyatın yapılması ‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemin en önemli avantajıdır. 

Ameliyatı gerçekleştiren cerrah için çok önemli fayda ve avantaj sağlayan ‘Da Vinci’ robotik cerrahi sistemi bu kadar çok avantaj sağlamasına rağmen ameliyatı gerçekleştiren kişi robotun kendisi değil  cerrahtır.  Bu sebeple robotik cerrahi uygulayacak olan hekimin açık cerrahiye ve konvansiyonel laparoskopik cerrahiye hakim olması ve tecrübesi çok önemlidir. Ayrıca tüm sağlık hizmetlerinde ve cerrahi de olduğu gibi, da Vinci Robotik Cerrahide sadece cerrahın  tüm bilgi ve tecrübesinin yanında Robotik cerrahi merkezindeki diğer bütün çalışan ekip elemanlarının tecrübesi de robotik cerrahi başarını doğrudan etkilemektedir. 

Robotik cerrahi sistemi cerrahi branşlar içinde özellikle üroloji branşında böbrek kanseri tedavisinde, mesane hastalıkları tedavisinde ve özellikle prostat kanseri tedavisinde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca robotik cerrahi Üroloji dışında Kadın hastalıkları ve doğum, kalp damar cerrahisi, genel cerrahi, göğüs cerrahisi, kulak burun boğaz hastalıkları, çocuk cerrahisi, çocuk ürolojisi, cerrahi onkoloji ve ortopedi  alanlarında da kullanımı  giderek yaygınlaşmaktadır.

Robotik cerrahi minimal invaziv (endoskopik, laparoskopik cerrahi) cerrahinin bir parçasıdır. Robotik cerrahi yöntemlerini uygulayabilmek için öncelikle iyi bir cerrah olunması gerekmektedir. Robotik cerrahiyi uygulayacak olan hekimin öncelikle insan anatomisine hakim olması ve ne yaptığını iyi bilmesi gerekmektedir.  İyi bir cerrah robotik cerrahi ile çok güzel işler yapabilir. Ancak robotik cerrahi sistemi tecrübesi ve cerrahi yeteneği sınırlı bir hekimi  iyi bir cerrah yapmaz
  
1424 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Saat